Search here...
TOP
zoe exploring
FEATURED

Во традиционалното образование, наставникот генерално стои пред училницата и одлучува што децата треба да учат дента (пристап од горе – надолу). Од друга страна, во Монтесори образованието постои динамична врска помеѓу детето, возрасниот и околината. Детето само одлучува што сака да учи, а е поддржан од страна на возрасното лице и околината.

Bozikna kukicka | Божичка слатка куќичка | Gingerbread house
FEATURED

Божиќ ми е најубавиот празник во годината. Оваа година за прв пат правам божиќна куќичка, но сигурна сум дека ќе препрасне во традиција. Искрено не бев сигурна дека ќе успеам, ми изгледаше доста комплицирано за правење, а најмногу ме плашеше тоа што мислев дека ќе ми се распадне куќичката кога ќе ја склопам и залепам. Па, рецептот беше успешен и затоа сакам да го споделам со вас доколку се решите да правите ваква божиќна куќичка.

Почетокот на монтесори родителството
FEATURED

Монтесори претставува метод на едукација кој овозможува децата слободно да растат и во целост да ги развиваат своите потенцијали. Постојат голем број на предности кој ги нуди Монтесори. Самостојност, самоувереност, ентузијазам, љубов кон учењето, креативно решавање на проблеми, одговорност и почитување за себе и околината.

Soveti za podobro spienje kaj bebinjata | Совети за подобро спиење кај бебињата
FEATURED

Една година практично искуство со неспиење, со читање книги за спиење, слушање поткасти и читање форуми и блогови. Сакам да споделам неколку совети со кој ќе го подобрите сонот на вашето малечко и ќе изградите добри навики за спиење.

FEATURED

Кратките дремки и честото будење навечер кај Зои ме натера подетално да ги истражувам процесите за спиење кај бебињата. Кога спиеме, ние возрасните исто како и бебињата и децата минуваме низ РЕМ И НЕ-РЕМ спиење.

Prozorci na budnost kaj bebinja | Прозорци на будност кај бебиња
FEATURED

Можеби најважното нешто што треба да го знаете кога станува збор за спиењето на Вашето бебе се прозорците на будност. Прозорците на будност се во основа време кога вашето бебе е будно помеѓу дневните дремки.