Soveti za podobro spienje kaj bebinjata | Совети за подобро спиење кај бебињата
FEATURED

Една година практично искуство со неспиење, со читање книги за спиење, слушање поткасти и читање форуми и блогови. Сакам да споделам неколку совети со кој ќе го подобрите сонот на вашето малечко и ќе изградите добри навики за спиење.

FEATURED

Кратките дремки и честото будење навечер кај Зои ме натера подетално да ги истражувам процесите за спиење кај бебињата. Кога спиеме, ние возрасните исто како и бебињата и децата минуваме низ РЕМ И НЕ-РЕМ спиење.

Prozorci na budnost kaj bebinja | Прозорци на будност кај бебиња
FEATURED

Можеби најважното нешто што треба да го знаете кога станува збор за спиењето на Вашето бебе се прозорците на будност. Прозорците на будност се во основа време кога вашето бебе е будно помеѓу дневните дремки.

FEATURED

Постојат различни реквизити кои им помагаат на бебињата да заспијат. Реквизитот за спиење (исто така познат како асоцијација за спиење или помагала за спиење) може да биде сè од што вашето бебе зависи за да заспие. Некои се исклучително корисни за спиењето на бебето, додека други се помалку корисни.

prvata prespana nok
FEATURED

На 30.12.2021 година (13+ м) прв пат заспа и не се разбуди цела вечер. Спиеше од 7 часот вечер до 7:30 часот сабајле. Со Дејан за прв пат после цела година станавме наспани пред Зои да се разбуди. Беше наспана, расположена кога стана, а морам да признам дека и ние бевме пресреќни.

Нашата приказна за спиењето (10-12 месеци)
FEATURED

Од 10 месеци почна нова етапа во нашата приказна за спиењето. Зои почна да иде во градинка, а воедно ја префрливме да спие сама во својата соба. Тука почнаа и новите предизвици со спиењето.

Нашата приказна за спиењето (4-6 месеци)
FEATURED

По воведувањето на вечерната рутина за спиење работите навистина тргнаа во подобра насока. Зои многу полесно заспиваше, имаше константно време кога заспиваше и тоа беше во разумно време. Но, четвртиот месец се случи нештото од кое се плашев, а тоа е регресија на спиењеto (sleep regression)