zoe exploring
FEATURED

Во традиционалното образование, наставникот генерално стои пред училницата и одлучува што децата треба да учат дента (пристап од горе – надолу). Од друга страна, во Монтесори образованието постои динамична врска помеѓу детето, возрасниот и околината. Детето само одлучува што сака да учи, а е поддржан од страна на возрасното лице и околината.

Почетокот на монтесори родителството
FEATURED

Монтесори претставува метод на едукација кој овозможува децата слободно да растат и во целост да ги развиваат своите потенцијали. Постојат голем број на предности кој ги нуди Монтесори. Самостојност, самоувереност, ентузијазам, љубов кон учењето, креативно решавање на проблеми, одговорност и почитување за себе и околината.

Soveti za podobro spienje kaj bebinjata | Совети за подобро спиење кај бебињата
FEATURED

Една година практично искуство со неспиење, со читање книги за спиење, слушање поткасти и читање форуми и блогови. Сакам да споделам неколку совети со кој ќе го подобрите сонот на вашето малечко и ќе изградите добри навики за спиење.

FEATURED

Кратките дремки и честото будење навечер кај Зои ме натера подетално да ги истражувам процесите за спиење кај бебињата. Кога спиеме, ние возрасните исто како и бебињата и децата минуваме низ РЕМ И НЕ-РЕМ спиење.

Prozorci na budnost kaj bebinja | Прозорци на будност кај бебиња
FEATURED

Можеби најважното нешто што треба да го знаете кога станува збор за спиењето на Вашето бебе се прозорците на будност. Прозорците на будност се во основа време кога вашето бебе е будно помеѓу дневните дремки.

FEATURED

Постојат различни реквизити кои им помагаат на бебињата да заспијат. Реквизитот за спиење (исто така познат како асоцијација за спиење или помагала за спиење) може да биде сè од што вашето бебе зависи за да заспие. Некои се исклучително корисни за спиењето на бебето, додека други се помалку корисни.

prvata prespana nok
FEATURED

На 30.12.2021 година (13+ м) прв пат заспа и не се разбуди цела вечер. Спиеше од 7 часот вечер до 7:30 часот сабајле. Со Дејан за прв пат после цела година станавме наспани пред Зои да се разбуди. Беше наспана, расположена кога стана, а морам да признам дека и ние бевме пресреќни.