Gradinka Srnicka
FEATURED

Драги родители, уписот на детето во градинка ќе биде најтешкото нешто што ќе го направите во животот. Во постов нема да навлегувам во тоа КАКО ќе го запишете детето во градинка, туку кој документи ви се потребни за упис.

dokumentacija potrebna za vadenje porodilno otsustvo
FEATURED

Секое вработено лице има право на надоместок на плата за време на породилно отсуство, под услов ако се работи за осигурено лице кое има засновано постојан работен однос. Како се отвора породилно отсуство и кои документи се потребни може да прочитате на постот.

ednokratna paricna pomos
FEATURED

Постојат два вида на еднократна парична помош за новороденче за кои може да се аплицира откако ќе се роди вашето бебе. Едната ја дава министерството за труд и социјална политика преку центрите за социјална работа, а другата општината.