Search here...
TOP

Што се колачиња, како функционираат и за што се може да послужат?

Поедноставено, колачињата се информации подготвени на вашиот компјутер (а изработени од веб страните кои вие ги посетувате).

Колчињата обично содржат некои ваши поставки (поставки на интернет пребарувачот, како префериран јазик, адреса..) Потоа, кога повторно ќе ја отворите истата веб страница, вашиот интернет пребарувач ги праќа назад колачињата кои припаѓаат на таа страница. На тој нaчин веб страницатa е во можност да обработи и прикажува информации прилагодени на вашите потреби и навики.

Колачињата можат да преземат широк опсег на информации, вклучувајќи и лични информации (како вашето име или маил адреса). Сепак, таква информација може да биде преземена само ако вие го овозможите тоа – веб страницата не може да добие пристап до информациите на кои вие не сте дозволиле самостојно да се пристапи, како други датотеки на вашиот компјутер.

На доверливи веб простори колачињата можат да го подобрат вашето искуство бидејќи овозможуваат памтење на вашите желби и потреби, како на пример прескокнување пријави на секоја посета. Но некои колачи, како оние кои подготвуваат реклами, можат вашата приватност да ја изложат на ризик преку пратење на местата кои ги посетувате.

Зададените активности на подготовка и испраќање на колачиња не се директно видливи. Но, вие сте во можност да ги промените поставките на вашиот интернет прегледувач така што сами бирате дали ќе одобрите или одбиете поединечни барања за подготовка на колачиња. Во можност се и автоматски да го вклучите бришењето на сите подготвени колачиња кога ќе го затворите вашиот интернет прегледувач.

Одлуката за кои информации ќе се подготват (и на кој начин) е во вашите раце.

Видови на колачи

Привремени колачи или колачи за време на сесија
Се тргаат од компјутерот после затворање на вашиот интернет пребарувач. Тие помагаат веб местата да преземат привремени податоци, како на пример ставки во вашата кошничка за купување.

Стални (подготвени) колачиња
Остануваат на компјутерот после затворањето на интернет пребарувачот. Со помош на нив, веб сајтовите преземаат подаатоци како име за пријава и/или лозинја, па не морате да се пријавувате секој пат при посета на одреден сајт. Перманентните колачиња може да останат на компјутерот со денови, месеци или години.

Колачиња од прва страница
Доаѓаат од веб сајтовите кои ги гледате, а може да бидат или постојани или привремени. Со помош на овие колачиња, веб сајтовите може да се хранат со податоци кои ќе ги користат при наредна посета на истиот веб сајт.

Колачиња од трета страна
Доаѓаат во вид на реклама и други веб сајтови (трети страни), чив код обично со презема од местото кое го гледате. Со помош на овие колачиња веб местата може да го следат користењето на интернетот со маркетингшки цели.

Со кои цели веб сајтот HomewithZoe ги користи колачињата?

  • Поради пружање на подобро корисничко искуство
  • За следење и анализа на користење и посетеност на нашите веб страници
  • За прикажување на огласи
  • За исправна работа на страницата (во случаеви кога е неопходно)

Колачињата ни помагаат при горенаведените ставки и со нив никогаш не ги преземаме вашите лични податоци.

Повеќето веб страници користат ваква или слична пракса, а според регулативите на Европската уника од 25.03.2015, обврзани сме пред подготовка на тие податоци да побараме ваше одобрување.

Со користење на нашите веб страници вие се сложувате на подготовка на колачињата.

Исклучување и/или блокирање на колачињата и понатаму може да ги прегледувате нашите интернет страници, но постои шанса некои функционалности да не бидат достапни.

Колачиња од трета страна и нивно исклучување

Kако да ги оневозможите/исклучите колачињата?

Исклучување/блокирање на колачињата го подесувате на вашиот компјутер. Поставките може да ги контролирате и подесите на вашиот веб пребарувач.

Следете го линкот (зависно од пребарувачот кој го користите) за поопширни информации за поставка на колачиња:

Напомена: Блокирање на сите колачиња придонесува кон заштита на приватноста, но може да го ограничи искуството на некои веб сајтови.

Претплати се
Известување за
guest
0 Comments
Внатрешни коментари
Прегледај ги коментарите